Gyógyítható Lábbetegségek

 - A lúdtalp -

 
A lúdtalp kialakulásáról, lehetséges szövődményeiről és a kezelés menetéről kérdeztük a szakembert:
 
Manapság sokat hallani azt a tényt, hogy a lúdtalp népbetegséggé vált.
Mi lehet ennek az oka?
Az evolúció során az emberi láb úgy fejlődött, hogy lehetővé tegye az egyenetlen talajon való járást. A lábat alkotó csontok, izmok és izületek állandó alkalmazkodásra voltak késztetve, mely folyamatosan formában tartotta a lábat.
Napjainkban az egyenletes, sima talajon való járás valamint a folyamatos cipőhasználat ellustítja a lábat, a boltozat-tartó izomzat elgyengül. Ez a folyamat a lúdtalp kialakulásához vezet.
 
Miről ismerhetjük fel a lúdtalpat?
A talp hosszanti boltozata teljesen lesüllyed, mely tartós deformációt okoz a láb statikájában. Jellegzetes tünete a kifelé álló lábfej, a befelé dőlő boka, a szétálló lábujjak.
A lúdtalp kialakulásában a túlsúly mindenképpen kockázati tényező, hiszen a nagy súly jelentős teher az ízületeknek.
 
Mikor kell orvoshoz forduljunk?
Nagyon fontos, hogy a lúdtalp felismerésekor, vagy gyanújakor minél hamarabb forduljunk szakemberhez! Célszerű minél előbb elkezdeni a kezelését, hogy a további állapot-romlást megelőzzük.
 
Ki lehet-e gyógyulni a lúdtalp-ból?
A lúdtalp eredményesen 20-24 éves korig kezelhető ki. Ezután már csak a tünetek enyhíthetők, valamint a további károsodás előzhető meg.
A kezelés leghatékonyabb eszköze a láb rendszeres tornáztatása és a lúdtalpbetét viselete.
 
Milyen a jó lúdtalpbetét?
Az igazán jó lúdtalpbetétet ortopéd cipész szakemberek készítik. Ők mintát vesznek a talpról és az alapján készítik el egyénre szabottan a betétet.
 
Sokan élünk együtt vele, mégsem tekintjük betegségnek. Az elhanyagolt lúdtalp milyen szövődményekhez vezethet?
A kezeletlen lúdtalp következménye lehet hát- és derékfájás, izomfájdalom és fáradtság.
 
Gyermekek esetében mit tehet a szülő, hogy megelőzze a lúdtalp kialakulását?
A kisgyermekek esetében 3 éves korig egyáltalán nem beszélhetünk lúdtalpról.Születéskor a lábunk telitalpas, ami azt jelenti, hogy a boltozatok helyét egy zsírpárna tölti ki.
A gyermek növekedésével, a járás tanulásával a rövid talpizmok elkezdenek erősödni, fejlődni, melynek következtében kialakul a talp haránt és hosszanti boltozata.
A szülők feladata, hogy rendszeres lábtornára szoktassák a kicsiket, valamint cipővásárlásnál ügyeljenek arra, hogy a cipő járás közben is tudja tornáztatni a lábat: ezt a gyártók a puha, rugalmas talppal és az előrevezett ún. szupináló sarokkal oldják meg.
 
Sportoláskor használjunk-e lúdtalpbetétet?
Bizonyos sportoknál kifejezetten célszerű a betét használata. A FOOTDISC lúdtalpbetétek kifejezetten úgy lettek kialakítva, hogy az erőátvitelt tökéletesítsék a láb és a sportcipő között fokozva ezzel a sportteljesítményt!
A sícipők belseje például gyakran túl mély és túl bő. Ezért a láb a síelés alatt folyamatosan „kapaszkodik”. Egy jól megválasztott betét azonban segítséget nyújthat a láb alátámasztásában. Így a talpi izmok görcsössége megszűnik.
Futás, tenisz, golf, kerékpározás, korcsolyázás során szintén nagy segítséget nyújthat a lábat támogató betét, melyet szakember segítségével érdemes kiválasztani!